Wednesday, June 9, 2010

Damai di laman sendiri

Oleh Rohaniza Idris

Binaan air, spesies pokok pilihan serta rajin selenggara antara syarat keindahan taman milik Jimmy Chiam

LAMAN yang cantik boleh dihasilkan dan kekal lama jika pemilik kediaman faham dan sentiasa menitik berat soal penyelenggaraan ruang berkenaan tidak kira sama ada kawasan berkenaan besar atau kecil.

Berpegang kepada kenyataan itu, Perunding Jualan, Jimmy Chiam membina laman di kediaman lot tepinya dan kini berjaya mengekalkannya walaupun sudah lima tahun usia kawasan berkenaan.

Katanya, beliau percaya sesiapa saja akan memiliki laman yang cantik jika faham bagaimana mahu mengurus dan menyelenggara kawasan berkenaan selain mempunyai minat mendalam terhadap seni hias laman.

“Tidak kira apa pun pilihan landskap yang mahu diketengahkan, cara mengurus dan menyelenggara laman sangat penting supaya ia kekal cantik dan berfungsi untuk kediaman,” katanya.

Laman cantik berkonsepkan nusantara kontemporari di Kota Kemuning, Shah Alam itu dihiasi dua unsur air iaitu satu kolam ikan koi dan pancuran air terjun yang menjadi titik tumpu lamannya.

“Kolam koi adalah mercu tanda selamat datang kepada pengunjung yang datang menziarah manakala pancuran air terjun itu menjadi titik tumpu laman dari ruang dalam kediaman. Pancuran air itu nampak berbeza jika dilihat dari dalam rumah.

“Kedua-duanya ada fungsi masing-masing dan bunyi deruan serta jatuhan air menghasilkan bunyi yang sangat unik dan mendamaikan,” katanya.

Sekali pandang ada yang menyatakan lamannya berkonsepkan Bali, tetapi bagi Jimmy lamannya mengetengahkan konsep nusantara kontemporari kerana menggunakan warna-warna ceria dalam menata hias tidak terhad kepada warna gelap dan lapuk yang banyak digunakan dalam konsep laman Bali.

Tempayan besar dari Thailand di dalam kolam koi berwarna hijau membuktikan lamannya memenuhi ciri kontemporari dan cuba lari daripada konsep Bali.

Satu kelainan yang diketengahkan dalam laman Jimmy, kolam dan pancuran air terjun tidak dihiasi tumbuhan air, sebaliknya tempayan dan pasu besar diletakkan di sudut lain dihiasi kiambang dan teratai.

Sesuai dengan kerjayanya sebagai seorang perunding, katanya beliau menggabungkan konsep lama dan baru sesuai dengan kediamannya teres dua tingkat kos sederhana mewah dengan ciri moden.

“Gabungan nusantara dan kontemporari sangat sesuai kediaman ini menampilkan seni bina moden tetapi dalam masa yang sama saya menghargai dan mengekalkan budaya asal seperti penggunaan kerusi dan meja kopi yang di bilik di Melaka begitu juga terompah dan beberapa pasu bunga sederhana dalam laman,” katanya.

Mengenai pemilihan pokok, katanya beliau memilih tumbuhan yang senang dijaga kerana tidak ada masa yang banyak untuk menjaga pokok.

“Saya sukakan pokok hijau dengan daun pelbagai tekstur, skim warna dan spesies tetapi masih menepati ciri nusantara kontemporari. Kebanyakan pokok dengan daun hijau tetapi masih ada tumbuhan berbunga bagi membangkitkan seri laman seperti iris, kemboja, teratai dan ixora.

“Saya sukakan kemboja kerana ia penuh estetika dengan bauan dan bunga pelbagai warna selain mudah dijaga dan lebih tahan lasak. Kemboja akan mengeluarkan bunga yang banyak pada musim kering.

Menjelaskan mengenai lamannya, beliau sentiasa memastikan rumput hijau di ruang hadapan laman sentiasa pendek iaitu memotong rumput setiap 10 hari selain memangkas pokok serta membaja seminggu atau sebulan sekali mengikut spesies pokok.

“Memandangkan kesibukan bekerja, biasanya saya mendapatkan khidmat penjagaan laman daripada kontraktor landskap. Saya bertuah kerana berjiran dengan pereka laman yang banyak membantu dan memberi idea untuk laman ini,” katanya.

Bagi memberikan kelainan, laman Jimmy membuat pintu masuk khusus ke lamannya dan meletakkan pintu kayu serta pemijak batu pasir menjadi laluan masuk ke kawasan berkenaan.

Pintu kayu berkenaan dihiasi replika stupa kecil yang dibeli dari Bali menyerlahkan lagi ciri nusantara dalam taman berkenaan. Ruang pintu masuk itu lebih menyerlah kerana dihiasi pokok kemboja matang yang berfungsi meredupkan kawasan.

Jimmy turut menitipkan beberapa tip yang boleh dipraktikkan mereka yang berminat membina laman di kediaman seperti menetapkan konsep dan mengambil berat soal penyelenggaraan laman supaya laman kekal dan sentiasa cantik sesuai tujuan menjadi kawasan istirahat seisi keluarga.

“Sesiapa saja boleh membina laman sama ada menggunakan khidmat kontraktor laman atau dibuat sendiri, tetapi mengekalkan laman supaya cantik adalah satu perkara yang berbeza dan sering dilupakan pemilik kediaman. Untuk itu, sesiapa yang mahu laman yang cantik, perlu mengambil berat perkara itu,” katanya.

Tips Jimmy Chiam menjaga laman

Pastikan kolam tidak dihuni terlalu banyak ikan. Sejak dibina, Jimmy memastikan hanya sembilan ekor ikan koi menghuni kolam berkenaan. Kesihatan dipantau dan makanan tambahan diberikan sebulan sekali.

Rumput dipotong setiap 10 hari supaya kekal cantik.

Membaja dan memangkas pokok seminggu atau sebulan sekali mengikut spesies pokok.

Jimmy memilih pokok yang mudah dijaga dan diselenggara serta mengekalkan pokok yang daunnya tidak mudah gugur serta mengotorkan laman.

Laman perlu dibersihkan supaya ia tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk dan haiwan berbisa.

No comments:

Post a Comment